Hoppa till innehåll

Wikipedia och forskningskommunikation – går det ihop?

2015/03/13

Universiteten i Sverige ansvarar för landets högre utbildning och forskning. Men de har också en tredje uppgift, nämligen att samverka med det omgivande samhället och informera om sin verksamhet.

I högskolelagens första kapitel, andra paragrafen står det att läsa:

I högskolornas uppgift ska ingå att samverka med det omgivande samhället och informera om sin verksamhet samt verka för att forskningsresultat tillkomna vid högskolan kommer till nytta.

Ett spännande projekt som jag medverkar i just nu är att börja titta på hur vi kan uppmuntra våra forskare vid Karolinska Institutet att nyttja Wikipedia som en kanal för att utföra den tredje uppgiften.

Initiativtagare till projektet, som finansieras av Formas, är Olle Terenius vid SLU, som sedan 2013 arbetar med att införa Wikipedia som en naturlig arena för forskningskommunikation.

Men varför ska vi fokusera på Wikipedia? Anledningarna till detta är många. Inte minst för att Wikipedia idag är en naturlig startpunkt för många som söker information. Enligt denna infografik är Wikipedia den sjätte mest besökta sajten i världen.

Ytterligare en anledning är Wikipedia Zero – ett initiativ som ger användare i många länder möjlighet att surfa på Wikipedia utan att behöva betala för datatrafiken – vilket möjliggör en enorm informationsspridning i världen.
(Detta är dock inte ett helt oproblematiskt projekt – något som Anders Thoresson bloggat om.)

Men hur ska vi som universitet förhålla oss till Wikipedia? Vad kan vi göra? Och vad ska vi absolut inte göra? Det är frågor som jag och Sassa Persson (aka @sassakhk) kommer adressera på en session på WebCoast imorgon lördag.

Sassa  Persson och Maria Sjogren

Foto: Åsa Holmberg

Det här är bloggpost 13 i #Blogg100 – en utmaning att skriva ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad.

From → bloggutmaning

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: