Flickr låter dig numera dela dina bilder under CC0 och Public Domain Mark
I lite drygt tio år har Flickr stöttat Creative Commons (CC-)-licensieringssystemet och möjliggjort för användare världen över att ladda upp och dela med sig av sina bilder på flickr.com under olika CC-licenser. För några veckor sedan så annonserade Flickr i en bloggpost att jag som användare numera också kan ladda upp och dela mina bilder på Flickr under CC0 och Public Domain Mark. Så här skriver Rajiv Vaidyanathan i blogginlägget Flickr now offers Public Domain and CC0 destinations:
But we’ve heard from our community that we’re missing two important designations: Public Domain and Creative Commons 0 (CC0). Many members of our community want to be able to upload images that are no longer protected by copyright and correctly tag them as being in the Public Domain, or they want to release their copyright entirely under CC0.
Det här är fantastiska nyheter för alla som vill sprida sina bilder och möjliggöra för andra att fritt använda, förbättra och sprida vidare utan restriktioner enligt lagen om upphovsrätt. Men även om möjligheten numera finns att ladda upp bilder under CC0 på Flickr så betyder det inte att detta automatiskt går att applicera på material som finns i Sverige. I blogginlägget CC0 och Public Domain Mark diskuterar Johan Carlström skillnaden mellan dessa båda märkningar och konstaterar att:
I svensk rätt kan man inte avsäga sig den ideella rätten till ett verk, dessutom finns inte Public Domain som begrepp. Detta medför att CC0 är svårt att applicera på material som finns i Sverige.
Så än så länge så är CC0-licensen inget jag kan applicera på mina egna bilder. Här rekommenderar Johan istället att jag använder Creative Commons-Erkännande (CC BY) vilket gör det helt fritt att använda, remixa, sprida och publicera så länge upphovsmannen anges.
Det här är bloggpost 40 i #Blogg100 – en utmaning att skriva ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad.
Tack för omnämnandet! Jag resonerar lite annorlunda idag än när jag skrev blogginlägget 2010. CC0 är lite klurig. Genom att använda CC0 avsäger du dig de rättigheter du kan enligt landets lagar. För övriga rättigheter (den ideella rätten i detta fall) fungerar CC0 som en licens där du ger användaren rätt att använda verket fritt och att du aldrig kommer att hävda eventuella rättigheter.
Jag är ingen jurist men så som jag förstått det kan du använda CC0 på verk där du äger både de ekonomiska och ideella rättigheterna. Det kan dock vara problematiskt för t ex ett museum att använda CC0 på verk där den ideella rätten ägs av någon annan (som oftast är fallet).
Det är vidare fullt möjligt att använda CC0 på metadata då det är katalogskyddet (själva sammanställningen och strukturen) man CC0:ar och inte den enskilda rådatan.
Ah, tack för klargörande Johan!