Hoppa till innehåll

Karriärvägar inom tech – finns det någon ”rätt” väg?

2016/03/15

File 15-03-16 20 19 44

I dag hade jag det stora nöjet att börja dagen med att tala på Medieinstitutets frukostseminarium för blivande IT-tjejer tillsammans med läraren och inspiratören Jenni Pulli och studenten och designern Maria Hellquist. Uppdraget var att som styrelseledamot för Geek Girl Meetup Ideella Förening berätta mer om Geek Girl Meetup men också inspirera och ge exempel på olika karriärvägar för oss som valt ”teknikvägen”.

Här tycker jag verkligen att vi som är, eller har varit, ledamöter i GGMIF är klockrena exempel på att det inte finns någon rätt karriärväg för att landa drömjobbet inom teknik och entreprenörskap! Något som jag också hade som tema under min presentation.

Jag för min del har disputerat inom cell- och molekylärbiologi vid Karolinska Institutet men jobbar idag som Account Manager och digital strateg på konsultbyrån Comprend. Något som jag får nypa mig i armen varje dag för att fatta att det är på riktigt! (Och något som jag inte alls trodde att jag skulle pyssla med när jag börja plugga molekylärbiologi på Stockholms universitet i slutet på 90-talet.)

För att inte tala om min grymma styrelsekollega Karin Nygårds, svenskläraren som började låta sina elever leka datorspel i klassrummet och på skolgården och som idag är en av Sveriges främsta förespråkare och digitala inspiratörer inom området kodkunskap åt folket! Eller Sara Fritzon, GGMIF:s fantastiska ordförande som ständigt utmanar sig själv och alla andra och idag är filmproducent på Spotify! Bara för att nämna vad några av oss gör.

En stor behållning av seminariet var också att höra mer om Jenni Pullis och Maria Hellquists resa till den plats där de befinner sig idag. Jenni, som började bygga webbplatser redan som åttaåring ivrigt påhejad av sin pappa, för att sedan lämna webbspåret helt och hållet under några år, till att idag driva företaget Posh Industries och undervisa på utbildningen Front End Developer på Medieinstitutet. Maria, som på samma sätt intresserade sig för att bygga webbplatser redan som tonåring, som sedan utbildade sig till och jobbade som grafisk formgivare och illustratör under flera år, för att sedan i höstas sätta sig i skolbänken igen.

Så svaret på frågan i rubriken måste bli nej. Det finns ingen ”rätt” väg – det finns bara din väg! Och letar du fortfarande efter din väg, låt oss i Geek Girl Meetup hjälpa dig! Här hittar du oss:

Lästips:

From → Geek Girl Meetup

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: