Hoppa till innehåll

CERN firar 20 år av öppet Internet genom att återskapa världens första webbsajt

2013/04/30

Idag är det 20 år sedan en forskargrupp på CERN med Tim Berners-Lee i spetsen gjorde Internet tillgängligt för alla genom att släppa protokollen URL, HTTP och HTML fria. Genom att tillgängliggöra mjukvaran som krävdes för att sätta upp en webbserver tillsammans med en webbläsare och ett kodbibliotek möjliggjorde man utvecklingen av det avgiftsfria Internet som vi känner idag. Detta firas med att världens första webbsida åter går att besöka på dess ursprungliga adress http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html.

Själva World Wide Web uppfanns av Tim Berners-Lee redan 1989 för att möta kravet av informationsdelning mellan fysiker på universitet och forskningsinstitutet runtom i världen. Men det var alltså inte förrän 1993 som CERN publicerade det dokument som gjorde teknologin fritt tillgänglig för alla.

Återlanseringen av världes första publika webbsida är en del av ett större projekt med målet är att bevara både den hård- och mjukvara som associeras med födelsen av Internet. Man hoppas också kunna gräva fram alla webbsidor som publicerades i samband med att nätet blev tillgängligt för allmänheten.

The World Wide Web project

Det här är bloggpost 098 i #Blogg100 – en utmaning att skriva ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad.

From → bloggutmaning

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: