Hoppa till innehåll

Apple lanserar ny plattform för medicinsk forskning

2015/03/09
Jeff_Williams_Apple_Event_ResearchKit

Apples operative chef Jeff Williams presenterar stolt det nya ramverket ResearchKit under Apple-eventet i San Francisco den 9 mars 2015.

Som många andra Apple-nördar har jag ikväll följt livesändningen från Apples klock-event i San Fransisco i Kalifornien. Som vanligt imponerar Apple genom att gång efter annan ta fram nya produkter och gå i bräschen för införandet av helt nya standarder på marknaden. Men i mina ögon så var det inte nya MacBook eller Apple Watch som imponerade mest ikväll. Nej, den stora nyheten var istället lanseringen av ramverket ResearchKit som låter utvecklare skapa dedikerade appar för medicinsk forskning. Appar som drar nytta av iPhones alla funktioner, inklusive den hälsodata som samlats in via HealthKit.

Med ResearchKit utökar Apple sin hälsosatsning och öppnar upp dörrarna för insamling av betydligt mer detaljerad information från betydligt fler människor än vad som tidigare varit möjligt. Förhoppningen är att de drygt 700 miljoner iPhones som Apple sålt genom åren i användarnas händer ska omvandlas till medicinska diagnosverktyg. Diagnosverktyg som kan skynda på och utveckla forskningen kring en rad folksjukdomar såsom bröstcancer, diabetes, parkinsons, hjärt- och kärlsjukdomar och astma.

ResearchKit kommer inom kort att släppas som öppen källkod, men redan nu släpps de första fem apparna som baseras på ramverket:

Samtidigt med Apple-eventet så släppte flera av de universitet som samarbetat med Apple för att ta fram de första apparna pressmeddelanden med mer information. Nedan kan du exempelvis se en video om Stanford-appen MyHeart Counts.

Det här är bloggpost 9 i #Blogg100 – en utmaning att skriva ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad.

From → bloggutmaning

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: