Hoppa till innehåll

Så styr stereotyper dina livsval

2015/03/08

Is_this_the_missing_piece_Kristina_Alexanderson

Idag är det den internationella kvinnodagen och jag har sett många läsvärda artiklar och reflektioner flimra förbi i mitt digitala flöde. Men den artikel som gjorde ett bestående intryck på mig hittade jag överraskande nog när jag bläddrade igenom Dagens Nyheter (DN) på ett café i eftermiddags.

Artikeln, som även finns att hitta på dn.se, heter Sterotyper styr hur kvinnor och män forskar och belyser en problematik som jag tror få är medvetna om. Nämligen den att fördomar om könsskillnader får kvinnor att prestera sämre. I den aktuella artikeln låter man Sherlock Holmes och Hermione Granger exemplifiera hur stereotypa beteenden genomsyrar vårt samhälle, och därmed också påverkar de val vi gör i livet:

Sherlock Holmes och Hermione Granger. Den manliga geniet som genomskådar alla, till synes utan ansträngning, och Harry Potters flitiga vän som är bäst i klassen eftersom hon ägnar många timmar varje dag åt att plugga.

Trots idoga studier inom området könsskillnader som rör beteenden och egenskaper så har nämligen bara några få skillnader kunnat bevisas mellan kvinnor och män: aggressivitet, fysisk aktivitet och några sexuella beteenden. Eller som DN skriver i artikeln Män och kvinnor är lika som bär:

Män onanerar mer och tycker bättre om tillfälligt sex. Annars är kvinnor och män lika.

Däremot har man kunnat visa att det så kallade ”stereotyphotet” utgör ett verkligt hinder för kvinnors, och även andra gruppers, prestationer. Claude M Steele, forskaren som myntade begreppet “stereotype threat”, menar att stereotypa förväntningar på en grupp individer, må det vara kvinnor eller afroamerikaner, påverkar den enskilda individen så till den grad att det blir en självuppfyllande profetia.

Exempelvis har Claude M Steele i sina studier kunnat visa att den allmänna uppfattningen att kvinnor är underlägsna män i matematik gör att kvinnor presterar sämre i ett mycket svårt matematiktest – där testet går ut på att deltagarna ska bli frustrerade. Men om testledaren först talar om att män och kvinnor tidigare alltid klarat just detta prov lika bra, lyckas kvinnorna lika bra som männen. Som man påpekar i DN-artikeln:

Om det fanns medfödda biologiska skillnader hade naturligtvis männen klarat provet bättre än kvinnorna i båda fallen, oavsett vad testledaren sagt.

Det här får förstås konsekvenser på de karriärval kvinnor gör:

Även om en kvinna inte tror på stereotypen måste hon alltid förhålla sig till den när hon jobbar i en mansdominerad bransch. Många orkar inte med att alltid jobba dubbelt så hårt för att visa att de klarar av det, och byter bana för att slippa pressen.
– Claude M Steele.

Vill du veta mer? Läs boken Whistling Vivaldi: How Stereotypes Affect Us and What We Can Do eller se föreläsningen med Professor Claude M Steele.

Foto: Is this the missing piece? av Kristina Alexanderson (CC BY-NC-ND 2.0)

Det här är bloggpost 8 i #Blogg100 – en utmaning att skriva ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad.

From → bloggutmaning

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: