Skip to content

Ogooglebar – ordet på allas läppar

2013/03/26

Språkrådet har idag tagit bort ordet ogooglebar från 2012 års nyordslista. Detta gör man efter påtryckningar från Google som alltsedan nyordslistan presenterades i december 2012 med olika medel har försökt förmå Språkrådet att ändra definitionen på ordet. Men istället för att vika sig för Googles krav har man alltså valt att plocka bort ordet, en nyhet som självklart har fått stor uppmärksamhet i Sverige men som också har väckt ett visst intresse världen över. Exempelvis har BBC World låtit twittra ut nyheten, en tweet som i skrivande stund har retweetats 69 gånger:

Andra internationella medier som har plockat upp nyheten inkluderar The Telegraph, The VergeHuffington Post, Fast Company och Engadget.

Med all den uppmärksamhet som nyheten har fått har Språkrådet på ett effektivt sätt visat att ordet är fritt, något som Ann Cederberg, chef för Språkrådet, också understryker på sprakradet.se med artikeln Google äger inte språket!:

Vem bestämmer över språket? Det gör vi språkbrukare. Vi bestämmer gemensamt vilka ord som ska finnas och hur de definieras, används och stavas. Språket är resultatet av en pågående demokratisk process. Alla är med och bestämmer vilka ord som etableras i språket genom att välja de ord vi använder. Vill vi ha ogooglebar i språket så ska vi använda ordet och det är vår användning som avgör betydelsen – inget multinationellt företag med påtryckningsmedel. Ordet är fritt!

Det här är bloggpost 063 i #Blogg100 – en utmaning att skriva ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad.

Annonser

From → bloggutmaning

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: