Skip to content

Mina bästa tips för hur du filtrerar bort spam på Twitter

2013/03/15

Den senaste tiden har det tyvärr blivit mer och mer tydligt att Twitter har stora problem med spamrobotar som skräpar ned flödet så fort en hashtag blir tillräckligt populär. Två exempel i närtid är #webbdagarna och #twittercensus som båda blev sönderspammade med frustrerade twittrare till följd:

Det traditionella sättet att komma till bukt med spam och skräpinlägg i ett flöde är att rapportera de konton du ser spammar flödet. Detta gör du enklast i TweetDeck där du direkt från flödet kan komma åt ”rapportera”-funktionen som både blockerar tweets från den aktuella användaren att visas i ditt flöde samt rapporterar kontot till Twitter som efter översyn låter stänga av kontot helt och hållet.

Men när flödet spammas i sån omfattning att det nästan inte går att utläsa några andra tweets än skräpinläggen kan denna metod kännas ganska fruktlös. Ett sätt att komma runt problematiken är därför att låta filtrera flödet med olika sökparametrar. Nedan ger jag exempel på ett utdrag ur flödet #twittercensus före filtrering samt med två olika filtreringar: 1) språk och 2) uteslutning av nyckelord.

Ofiltrerad sökning på #twittercensus

Som synes är hashtagen #twittercensus i den ofiltrerade sökningen helt nedspammad och därmed nästan helt oanvändbar.

twitter_nofilter_ed

Filtrerad sökning på #twittercensus och språk svenska

Tack och lov så tillhandahåller Twitter funktionen avancerad sökning där du exempelvis kan välja vilket språk som ska synas i ditt flöde. Detta kan tyckas vara ett effektivt sätt att filtrera bort spam om du deltar på en konferens där alla twittrar på svenska eftersom spamrobotarna alltsomoftast twittrar på engelska. Men tyvärr är det inte så enkelt eftersom denna filtrering gör att du riskerar att missa en hel del tweets som du egentligen skulle vilja se.

Anledningen till detta är att en filtrering på språket svenska enbart kommer att gererera tweets som Twitter garanterat vet är på svenska, vilket är problematiskt då många tweets inte språkidentifieras av Twitter och därmed inte kommer med i utsökningen. Exempelvis så ser du att Hampus Brynolfs tweet ”30 min till #Twittercensus” inte längre finns kvar i flödet nedan.

twitter_filter_language_ed

Filtrerad sökning på #twittercensus samt uteslutning av vissa nyckelord

I denna filtrering har jag gjort en utsökning där jag istället har uteslutit vanligt förekommande fraser i skräpinläggen såsom bit (från bit.ly), ”jealous”, ”obtain” och ord med sexuella anspelningar. Detta gör du enkelt genom att skriva ett minustecken framför de ord som du vill filtrera bort.

Fördelen med denna filtrering jämfört med den föregående är att engelska tweets med relevans till flödet inte filtreras bort. Men tyvärr är inte heller denna lösning 100-procentig. Dock så filtrerar den bort tillräckligt mycket spam för att du ska hinna med att rapportera de skräpinlägg som tar sig förbi filtret.

twitter_filter_exclude_ed

Tyvärr finns inte funktionen avancerad sökning med i varken det mobila webbgränssnittet för Twitter eller i de twitterappar som finns för iOS (dvs. iPhone och iPad). Däremot kan du själv filtrera dina sökresultat även i dessa gränssnitt genom att skriva in specifika sökfraser i sökrutan, se bilderna ovan. Fler tips på avancerade sökfraser hittar du på tweetsmarter.com.

Det här är bloggpost 052 i #Blogg100 – en utmaning att skriva ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad.

From → bloggutmaning

Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: