Hoppa till innehåll

Stockholm Makerspace öppnar kreativ verkstad för gör-det-självare

2013/02/16

stockholm_makerspace

Inget gör mig så glad och ger mig så mycket energi som människors engagemang och arbete för en bättre värld, både i det stora och det lilla. Därför känner jag mig extra tillfreds så här på lördagskvällen med att ”ha upptäckt” Stockholm Makerspace – en nystartad kreativ verkstad dit man på sikt ska kunna komma för att arbeta med egna eller andras projekt, dela kunskap, få tillgång till verktyg och träffa andra likasinnade.

Min ”upptäckt” gjorde jag efter att ha tittat på ett inslag på BBC Click – ”Can anyone do DIY tech?” – och började googla efter en svensk motsvarighet till den engelska Hackerspace-communityn som presenteras i inslaget.

Men vad är då en ”Hackerspace”? Så här beskriver Alan Henry företeelsen i artikeln ”How to Find and Get Involved with A Hackerspace In Your Community”:

Put simply, a hackerspace (or hackspace) is a shared workspace where you can tackle DIY projects you wouldn’t normally be able to because you don’t have the space or materials. Very often, those spaces are loaded with tools, training classes, and other experienced members willing to help you get your projects off the ground. Whether you’re hacking IKEA furniture or making your own electronics, a hackerspace can provide you with everything you need to get started, as long as you bring the materials, the idea, and the motivation to make it happen.

Det ska sägas att Stockholm Makerspace på intet sätt är först ut med att starta den här typen av förening i Sverige. Efter en snabb koll på hackerspaces.org kan jag konstatera att det finns ett tiotal föreningar i Sverige, varav den äldsta ser ut att ha grundats i början av 2000-talet. Men det som jag gillar med just Stockholm Makerspace är sättet som denna ideella föreningen har kommit att bli verklighet.

Det ursprungliga fröt till Makerspace Stockholm såddes i en tråd på Svenska Elektronikforumet för drygt ett år sedan. Redan i april var föreningen skapad och namnet Stockholm Makerspace var fött.

För att kunna komma igång på allvar så har man under hösten bedrivit en gräsrotskampanj med hjälp av FundedByMe. Målet var att samla ihop 80 000 kronor för att kunna bekosta de första månadernas lokalhyra men när kampanjen avslutades den 19 december förra året hade man samlat ihop 106 400 kronor. Dessutom har föreningen fått 75 000 kronor i bidrag av Vinnova att användas till maskiner och annat.

Som jag förstår det letar man fortfarande efter lokaler men i väntan på att ro detta i hamn så anordnar man olika aktiviteter och meet-ups, som denna Fix-It som man arrangerade i början av februari tillsammans med gänget bakom HowDo.

fix-it

Så vad väntar du på? Gör som jag och bli medlem idag!

För dig som vill veta mer om Hackerspace rekommenderar jag att se denna härliga video med Mitch Altman, grundare till den San Francisco-belägna hackerspacen Noisebridge, där han berättar om sin stora passion.


Det här är bloggpost 025 i #Blogg100 – en utmaning att skriva ett inlägg om dagen, 100 dagar i rad.

From → bloggutmaning

2 kommentarer
  1. idstam permalink

    Ta en titt på http://sparvnastet.org också vi träffas en gång i veckan.

    • Jajemän! Ser att ni fokuserar på 3D-printing just nu – spännande! Kanske skulle ta och kika förbi någon dag?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: